Uitstekende beoordeling Gobike in deelfietsentest NRC

“Gaan deelfietsen de weerstand overwinnen?”, kopte het NRC afgelopen zaterdag. In een deelfietsentest met zes aanbieders scoort Gobike uitstekend. In de test zijn de systemen van oBike, Donkey Republic, Dropbyke, Flickbike, Hello-bike en Gobike Rotterdam aan de tand gevoeld. Gobike scoorde met een “uitstekend” voor de website en een “goed” voor de fietsen als beste van alle aanbieders.

Deelfietsen leiden tot flinke discussie

Aanleiding voor het artikel is de stevige discussie in met name Rotterdam, Den Haag en Amsterdam over de zogenaamde “free floating” systemen. Daarmee worden deelfietsen bedoeld die zonder vaste uitleenlocaties werken. De fietsen maken gebruik van fietsparkeerplekken, die op sommige plaatsen behoorlijk schaars zijn. Ook staan deze deelfietsen niet altijd netjes geparkeerd. Daarom vroegen gemeenteraden zich af of dergelijke deelfietssystemen wenselijk zijn. Het is immers commercieel gebruik van (openbare) fietsvoorzieningen en openbare ruimte. Systemen als die van Gobike – met vaste uitleenstations – zijn voor een gemeente beter te reguleren via bijvoorbeeld vergunningen. Dat voorkomt overlast.

Verbieden of reguleren?

Gobike tussen andere deelfietsen
Gobike tussen drie andere typen deelfietsen

Den Haag besloot onlangs om deelfietsaanbieders zonder vaste locaties te verbieden in de stad. Amsterdam kiest voor dezelfde weg en zal vanaf 20 oktober alle deelfietsen zonder vaste locaties gaan verwijderen. In Rotterdam is de gemeente in overleg met oBike om de overlast te beperken. Mogelijk zal het achterlaten van een oBike op bepaalde locaties onmogelijk worden gemaakt (bijvoorbeeld op het Stationsplein voor Rotterdam Centraal).

Hoewel er flinke discussie bestaat over de “free floating” deelfietsen, is Arnoud van Waes (promovendus innovatiestudies, Universiteit Utrecht) toch positief. Hij ziet een mooie toekomst voor de deelfiets, als de huidige weerstand eenmaal is overwonnen: “Veel hangt af van gemeentelijk beleid. Gaan ze aanbestedingen uitschrijven? Hoeveel beperkingen komen er?” De huidige ophef zorgt er in ieder geval voor dat gemeenten hier goed over nadenken.

Deelfietsentest: Zes aanbieders vergeleken

In de deelfietstest kijkt het NRC naar zes aanbieders. Vier daarvan – oBike, Donkey Republic, Dropbyke en Flickbike – werken zonder vaste locaties, twee – Hello-bike en Gobike – mét. Het NRC kijkt in hun beoordeling vooral naar de kwaliteit van de fiets, het gebruiksgemak en de werking van app of website. Op beide aspecten scoort Gobike hoog. De website krijgt de beoordeling “uitstekend”, de fiets “goed”. Overigens komen er binnenkort inderdaad vier locaties bij, maar in de periode daarna zal Gobike Rotterdam verder uitbreiden naar meer uitleenstations en meer Gobikes.

Het artikel is in zijn geheel online te lezen.

NRC beoordeling van Gobike
NRC beoordeling van Gobike

 

previous